Zoek geen ruzie met de vrouw in het zwart, wordt er gezongen in Burka Avenger, een tekenfilmreeks over een gesluierde heldin die vecht tegen onrecht in een fictieve stad in Pakistan.

Burka Avenger is verzonnen door Aaron Haroon Rashid, een Pakistaanse popartiest. De serie is immens populair in Pakistan. De reeks vertelt over de avonturen van Jiya, een lerares die een geheim leven leidt als superheldin.

Ten strijde trekken doet ze niet in een roze pakje, maar in een zwarte boerka. Niks mis mee, vinden de makers, want ze draagt die boerka niet omdat ze onderdrukt wordt, maar omdat het zo belangrijk is om haar identiteit geheim te houden. De serie draait om girl power: de makers willen vrouwen aanmoedigen om ook in opstand te komen tegen ‘echte’ slechteriken.

Elke aflevering vecht Jiya tegen een ander onrecht, zoals corruptie, kinderarbeid, sektarisch geweld en discriminatie. De eerste aflevering gaat over meisjesonderwijs, maar nog voor die kon uitgezonden worden werd het land eind vorig jaar opgeschrikt door de zaak-Malala: het schoolmeisje dat door de Taliban neergeschoten werd omdat ze naar school wilde gaan.

De serie krijgt internationaal veel aandacht, en verschijnt misschien binnenkort ook in andere landen.

http://nieuws.vtm.be/entertainment/55722-burka-avenger-nieuwe-superheldin