We zijn al een "tijdje" bezig met de ontwikkeling van versie 3.0 van de website. Tsja, het gaat niet zo voorspoedig als gehoopt maar dat is voornamelijk door veranderingen binnen het ontwikkelteam en het feit dat we het allemaal vrij druk hebben met andere zaken.

Maar recentelijk is de ontwikkeling weer in een hogere versnelling gegaan en gaat alles tot nu toe voorspoedig.

Het plan voor 3.0 is in essentie de huidige site volledig opnieuw op te bouwen, waarbij bepaalde features komen te vervallen en andere er voor in de plaats te komen. Vooral op grafisch gebied zal 3.0 een vooruitgang zijn met een strakke en goed doordachte layout.

Een stukje geschiedenis
Bierdopje 2.0 is gemaakt op een eigen framework (zeg maar fundering van de website) wat beperkt is én natuurlijk tijd kost om te onderhouden. Tijd die we beter kunnen steken in de daadwerkelijke ontwikkeling van de site in plaats van de onderste fundering. Er is gekozen om een bestaand framework te pakken en hier op verder te werken.

Op het moment van schrijven hebben we 2 frameworks achter de rug, en 2 verschillende versies per stuk. De eerste beviel op zich wel, maar toen kwam deze met een versie 2 die compleet anders en complexer was. Toen is het hele boeltje omgezet naar een compleet ander framework die ook kort daarna met een nieuwe versie op de proppen kwam.

Deze framework versie is - net als het vorige framework - wederom complexer maar zit logischer in elkaar. Qua performance moet er nog wat getweakt worden want nieuwe features maakt de boel er niet sneller op, maar we hebben vertrouwen dat dat goed gaat komen.

De layout
We hebben in het verleden een aantal keer geprobeerd om een ontwerper te vinden die ons kan bijstaan in het grafische geweld. De developers zijn immers geen designers, daar heb je een andere mindset/visie voor nodig.

Op een bepaald punt hadden we ook iemand, die een veelbelovende (mockup-)layout had gemaakt maar op een gegeven moment gewoon stopte met reageren op elke vorm van communicatie.

Op dat punt is besloten om niet verder te zoeken naar een designer (al staan we daar nog steeds voor open!) en zelf maar aan de slag te gaan. De layout is immers een onmisbare basis om mee aan de slag te kunnen.

Het resultaat mag er wel wezen. Het is in het verlengde van de huidige layout maar ziet er een stuk strakker/professioneler uit. De kleuren zijn iets veranderd, maar we zijn trouw gebleven aan blauw en oranje. Oh, en geen beta in het logo meer dat is ook wel noemenswaardig :P

En nu?
We zijn bezig met de ontwikkeling van de nieuwe site. Hierbij kost het uitdenken van de basis een hoop tijd. We willen het immers zo logisch, onderhoudbaar en beheersbaar houden. De huidige site kan door de complexiteit in code niet echt verder groeien. De nieuwe is volledig modulair, waardoor we eenvoudig nieuwe modules kunnen bouwen en oude eruit kunnen halen mocht dat nodig zijn.

API & APP's
Bij de lancering van 3.0 zal ook een nieuwe API beschikbaar zijn. Hierover zal een apart topic in dit forum geopend worden zodat hier verder over gediscussieerd gaat worden.

In eerste instantie is de planning een JSON API te bouwen welke op basis van oAuth 2.0 de authenticatie gaat verzorgen. De oude API zal na de lancering niet meer beschikbaar zijn, maar we zullen ontwikkelaars van te voren inlichten zodat ze hun apps/scripts kunnen aanpassen.

Hierdoor kan een applicatie/script - voor zover de gebruiker er toestemming voor heeft gegeven - ook wijzigingen aanbrengen op de site. Hierbij valt te denken aan in de favorieten plaatsen van series, opvragen van de afleveringen voor komende maand en het afvinken hiervan.

We willen in ieder geval voor PHP (en andere talen die bekend zijn bij onze developers) een API wrapper / samplekit beschikbaar stellen naast uitgebreide documentatie en samples.

Meer over de API in het aparte topic. Nu de app.

Anno 2013 is het "raar" dat we nog geen app hebben. We willen - bij de voorkeur tijdens de lancering - bij 3.0 ook apps introduceren voor minimaal Android en iOS (en eventueel HTML5). Hiervoor gaan we opzoek naar gebruikers die bereid zijn om hier aan mee te werken. Ondersteuning voor meer platforms is dus mogelijk, voor zover we ontwikkelaars bereid vinden hier aan mee te werken.

Belangrijk qua app's is dat de vormgeving over alle platforms gelijk is, net als de featureset. De discussie over wat er precies in een app moet zitten zullen we in een apart topic in dit forum plaatsen.

En wanneer is dit allemaal klaar?
Dat is nog lastig te zeggen. We hopen voor het eind van het jaar, maar dat is afhankelijk van een hoop factoren.

Het is klaar wanneer het klaar is :)

Een globaal plan: